Ressurser

Vann og Avløp

Andelseier har ansvar for å gjøre nødvendig vedlikehold på avløpsrør og vannrør, for å minimere risiko for lekkasjer og påfølgende skader. Borettslaget gir støtte til utskiftning av gamle støpejernssluk.

Rør og avløp

Andelseier skal sørge for å holde sine avløpsrør åpne

Krav til vedlikehold fremgår av borettslagets vedtekter. Fremmedlegemer skal aldri kastes eller tømmes i do eller andre avløp. Det samme gjelder matrester og fettholdige væsker. Fettet bidrar til rask tilstopping av rørene, og tiltrekker seg rotter og andre skadedyr.

Sluk og vannlåser bør renses minst én gang per år, men vær nøye ved remontering av vannlåser og sjekk jevnlig for lekkasjer. Ved behov for rørspyling må andelseier selv bekoste dette. Vær også oppmerksom på at alle rom med vanntilknytning må holdes godt tempererte i den kalde årstiden. Ved spørsmål om vannskade, les mer på ressurssiden skader og forsikring.

Borettslaget renoverer alle skjulte avløpsrør i perioden 2023-2025.

Vannlås som er demontert og som er tett
Støpejernssluk på flislagt gulv
Bytte av sluk

Borettslaget gir støtte til bytte av sluk på bad og vaskerom

Ved oppussing av rom med sluk dekker borettslaget inntil kr. 4000 (inkl. mva) for utskifting av gamle støpejernssluk. Det forutsettes at arbeidet utføres av sertifiserte fagfolk og at arbeidet kan dokumenteres. I tillegg forutsettes det at styret har gitt skriftlig godkjenning før arbeidet settes i gang. Vær også oppmerksom på at det lett kan oppstå skader i taket på leiligheten under i forbindelse med meisling av sluket. Skaden må utbedres av den som utfører utskiftingen av sluket.

Varmtvannsbereder og waterguard

Andelseier har ansvar for vedlikehold og utskifting av egen varmtvannsbereder

Varmtvannsberedere har en forventet levetid på 15-20 år. Etter dette øker sannsynligheten for lekkasjer betraktelig, og tanken bør skiftes ut. Dette gjelder spesielt i rom uten sluk, der lekkasjer potensielt kan føre til store skader på bygningsmassen og andre leiligheter. I rom uten sluk bør det monteres waterguard for å begrense mulige skader.

Både sikkerhetsventil og blandeventil er typiske svake punkter på en varmtvannsbereder. Disse bør observeres regelmessig for å avdekke mulige lekkasjer.

Moderne varmtvannsbereder stående i et innhuk på et flislagt bad
Hovedstoppkran på en hvitmalt murvegg
Stenge vanntilførselen

Stoppekran er plassert i kjeller, og stenger vannet i alle etasjene

Ved akutt vannlekkasje eller ved andre behov for å stenge vanntilførselen befinner denne seg i kjeller.

4-romsleilighetene har separat stoppekran for bad/toalett og kjøkken/vaskerom. 3-romsleilighetene har felles stoppekran for kjøkken, bad/toalett og vaskerom. 2-romsleilighetene har separat stoppekran for bad/toalett og kjøkken.

Alle stoppekraner er merket. Vi minner om at hver enkelt stoppekran stenger tilførselen til alle etasjene. Gi derfor dine naboer beskjed i god tid før vannet stenges, og sørg for at stengetiden er så kort som mulig.

Utekran og vannslange

Utekran og vannslange skal kun benyttes når det er frostfritt

Utekran med tilhørende vannslange er på de fleste blokkene plassert ved inngang til utvendig bod (tidligere søppelsjakt). Disse skal hovedsakelig brukes til vanning av blomster, spyling av asfalt, vask av sykkel etc. De fleste er av en frostsikker type, som medfører at det vil renne vann ut av kranen når den stenges. Kranene blir likevel stengt før frosten kommer på høsten, og skal ikke åpnes før det er stabilt mildt vær. Dette reduserer faren for vannlekkasjer, ødelagte vannkraner og at det oppstår speilblank is ved inngangspartiene.

Dryppende utekran på en rød teglsteinsvegg
Ved å klikke "Godta", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din. Dette forbedrer nettstedets navigering og brukes til å analysere bruken av nettstedet. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.